BEN JIJ AL MEE MET BIM? BEN JIJ AL EEN BIMMER?

Ben jij al klaar voor de toekomst? Of word je net overrompeld met innovatie. Wij maken je graag wegwijs en helpen jou stap per stap jou klaar te maken voor de toekomst.

BIM?

Wat is nu BIM? Oftewel Building Information Modeling? Wij maken je graag wegwijs.

definitie uit ons Digitaliseringswoordenboek Manier van (samen)werken in de bouwsector waarbij met behulp van digitale technologie (o.a. bouwinformatiemodellen) informatie gestructureerd beschreven, beheerd en uitgewisseld wordt tijdens de volledige levenscyclus van een project (van programmafase tot exploitatiefase). Bij BIM staan samenwerking en informatie-uitwisseling centraal met als basis een digitaal model, een virtuele representatie van een bouwwerk die geometrische weergaven en diverse andere informatie integreert.
 

Het gaat echter ook om een proces dat erin bestaat om een slim 3D-model te creëren en te gebruiken dat toelaat om de beste projectbeslissingen te nemen en deze ook te communiceren naar de verschillende betrokkenen. Tijdens het opmaken van het digitale model en in de loop van het volledige bouwproces worden er gegevens verzameld dankzij BIM. De verwerking van deze gegevens (afmetingen, materialen, technische karakteristieken, hoeveelheden ...), gekoppeld aan andere informatie zoals de kostprijs van de materialen of de uitvoeringstermijn, laat toe om de impact van wijzigingen aan een project beter in te schatten (termijnen, kostprijs, kwaliteit ...), de technische keuzes te optimaliseren en te anticiperen op uitvoeringsmoeilijkheden.

 

Spreek dezelfde taal! 

 

 

BIM ALS WERKMETHODIEK

Met BIM bouw je samen. Elke bouwpartner heeft steeds dezelfde informatie en hetzelfde plaatje op het netvlies. Zo kan je dus dezelfde digitale taal spreken. Is het zo gemakkelijk? Wel goed begonnen is half gewonnen. Denk aan het stappenplan.

Stap 1: Start met een analyse

Er zijn heel wat hulpfiches om jou op weg te helpen om je klaar te maken om te BIMmen. BIM is beter samenwerken, maar om goed samen te werken zijn afspraken zeer belangrijk.

Hiervoor kan je het Belgisch BIM-protocol nemen als leidraad. Daarnaast is structuur niet te missen. Je werk namelijk aan een intelligent 3D model. Als iedereen op een andere manier werkt, werkt het niet. Maak dus een standaard. Hoe ga je modelleren? Hoe ga je informatie benoemen om makkelijk terug te vinden? Raadpleeg de BIM-modelleerfiche en zorg voor een standaard zodat iedereen dezelfde taal kan spreken.

Stap 2: Stem je tools af op jouw noden

Om te BIMmen maak je gebruik van een aantal BIM-tools. Welke tool het beste voor jouw is kan je ervaren. Vele softwareleveranciers geven testdrives. Zo kan je de verschillende tools eerst begeleid uitproberen om achteraf een gerichte keuze te kunnen maken. Zorg dat je goed weet welke meerwaarde , maar ook welke beperkingen de BIM-tool heeft voordat je een definitieve keuze maakt.

Stap 3: digitaliseer stapsgewijs

Zorg voor een werkbaar BIM-model en niet enkel een mooi plaatje. De meerwaarde zit namelijk in de informatie en samenwerking in en rond het BIM-model. Start met een foutloos basismodel en verrijk deze stapsgewijs. Snel de meerwaarde ontdekken van BIM? Volg dan het opleidingstraject “Word BIMmer”. Met dit traject ga je stapsgewijs je data, informatie en documentenstructuur structureren. Je wordt hierin begeleid doorheen het hele traject. Om de theorie in de praktijk toe te passen zijn er in het traject 3 workshops voorzien waar je jouw workflow gaat schetsen, jouw documentenstructuur opmaakt en deze dan ook koppelt met een BIM model om efficiënt jouw informatie in -en uit het BIM-model te kunnen halen. Zo kan ook jij mee BIMmen.

Ontdek alvast wat een BIMmer inhoudt bij bouwbedrijf van de Kreeke:

 

 

Ook BIMmer worden? Dat kan! Check hier hoe.

Stap 4: richt je blik naar buiten

Het water is al uitgevonden. Dat hoeft niet steeds opnieuw. Samenwerken en kennis bundelen is de boodschap. Kijk welke partners, projecten, initiatieven jouw verder kunnen helpen. Wie weet is LIMBIM nét datgene dat jij nodig hebt. Met LIMBIM leiden wij werkzoekenden, schoolverlaters & pas afgestudeerden op tot ware BIMmers. Wie weet kan één van onze BIMmers jou versterken met de nodige BIM-kennis. Wil jij een BIMmer inzetten? Dat kan! Heb je al BIM kennis, dan kan je een stageplaats aanbieden aan onze BIMmers. Heb je eerder nood aan flexibele inzet? Word dan lid van de LIMBIM vzw. Zo kan je een BIMmer op flexibele basis inzetten in jouw bedrijf of op jouw projecten. Is het eerder een partner of kennisdeling wat jou kan verder helpen? Dan is de LIMBIM vzw de oplossing! 26 Bedrijven bundelen de krachten om samen beter te BIMmen.

Limburgse bouwbedrijven verenigen zich! CKS, Jaraco en Bisar spreken dezelfde taal.

 

 

Meer weten over het 'LIMBIM' traject? Klik hier!

Stap 5: Hou een kritische focus

Laat BIM niet los! Blijf jezelf afvragen hoe je steeds weer meer meerwaarde kan brengen en efficiënter kunt werken door BIM. Ben jij bouwheer, aannemer of architect. Iedereen BIM!

 

 

 

 

 

 

Digitaliseren doe je zo

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

mei

z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31