Confederatie Bouw Limburg, Hogeschool PXL en UHasselt starten met Construction Academy voor bouwprofessionals

Confederatie Bouw Limburg, Hogeschool PXL en UHasselt starten met Construction Academy voor bouwprofessionals

Op 4 juni 2018 ondertekenen Confederatie Bouw Limburg, Hogeschool PXL en UHasselt een charter ‘levenslang ondersteunen, begeleiden en informeren van de bouwprofessional’. Onder deze koepel van de Construction Academy bundelen ze hun krachten om de bouwprofessional tot een hoger niveau te tillen, ieder specifiek vanuit zijn kennis.
 
Na een golf van faillissementen van vooral zelfstandigen en kleinere bouwbedrijven, gaat het vandaag weer beter met de bouw in Limburg. In 2017 realiseerden de bijna 9.400 bouwbedrijven in Limburg een omzet van 5,6 miljard euro, een omzetstijging van maar liefst 47% op tien jaar tijd. Omzetverhoging betekent echter niet automatisch rendementsverhoging. Op vlak van tewerkstelling doet de bouw het goed. 24 000 Limburgers, oftewel 6,5% van de werkenden, zijn actief in de bouw. Maar het kunnen er nog veel meer zijn, er is voldoende werk, er zijn massa’s vacatures maar heel wat bouwbedrijven krijgen die lege plekken niet ingevuld. “We laten hierdoor nog heel wat kansen schieten”, aldus Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. Daarom is het belangrijk om krachten te bundelen.
 
Op een cruciaal moment voor de bouwsector verenigen Confederatie Bouw Limburg, dé werkgeversorganisatie van de bouw met meer dan 1000 leden, Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt de krachten voor een nieuwe Construction Academy. Met een nieuw, eigentijds opleidingsaanbod hoopt de Construction Academy bouwprofessionals, maintenance en facility managers, installateurs van technieken en EPC-houders in korte thematische modulaire workshops bij te scholen om de uitdagingen van de toekomst beter gewapend aan te gaan.

Bijblijven is een noodzaak


Zowel de analyse van Transformatie Bouw, het SALK-plan, als de nieuwe Vlaamse beleidsagenda Vlaanderen 2050 benadrukken de nood aan nieuwe kennis en de juiste skills bij professionals om performant te blijven in de bouwsector waarin de digitalisering niet meer weg te denken valt. Chris Slaets: “Bijblijven en vooroplopen op het vlak van innovatieve bouwtechnologie en -methodieken zijn een noodzaak, want die zaken zijn doorslaggevend voor de slagkracht van de bouwonderneming. Zeker in een landschap waar winstmarges nog steeds onder druk staan en iedere efficiëntieslag die slimmer bouwen mogelijk maakt, een belangrijk concurrentieel voordeel oplevert.”
 

Tienmaal efficiënter werfbeheer, no-nonsense opleiding door hands-on lesgevers

De Construction Academy heeft nu al een rijk gevulde najaarskalender, waar onder andere de 5S-theorie aangeleerd wordt via een PXL-spel dat hyperefficiënt werfbeheer met LEAN mogelijk maakt. No-nonsenseopleidingen, hands-on lesgevers en de nieuwste trends waarmee bouwprofessionals concreet aan de slag kunnen, dat is het opzet.
 

Expertisecentrum PXL Bouw en Energie vertaalt onderzoekskennis naar de praktijk

Expertisecentrum PXL Bouw en Energie heeft al jarenlange ervaring met de praktische implementatie van nieuwe technologieën en slimme werkwijzen die de performantie van bouwondernemingen verbeteren, zoals BIM (building modelling information) of LEAN. Het samen aanbieden met Confederatie Bouw Limburg van een eigentijdse opleidingsreeks, die wetenschappelijk onderbouwd is en waarvan de bouwprofessional onmiddellijk de vruchten plukt op de werf, was een logische volgende stap om de technologietransfer breed uit te rollen naar een grote groep van bouwondernemingen die dagelijks geconfronteerd worden met korte levertermijnen, hogere kwaliteitseisen en de steeds toenemende war for talent. Die zoektocht naar werknemers, die niet alleen mee zijn met deze nieuwe kennis, maar deze ook onmiddellijk kunnen overbrengen naar collega’s of onderaannemers om toe te passen in de praktijk, wordt immers alsmaar moeilijker.
 
Algemeen directeur van Hogeschool PXL Ben Lambrechts is duidelijk: “Dit partnership officialiseert onze jarenlange samenwerking met de Confederatie Bouw Limburg en associatiepartner UHasselt. Een unieke samenwerking, waarin het onderzoek van PXL als motor voor innovatie een perfect antwoord biedt op uitdagingen waar bouwprofessionals voor staan. De specialisatieopleidingen sluiten perfect aan op onze professionele bacheloropleiding Bouw, waarvoor we vanaf september het volledige programma ook in afstandsonderwijs aanbieden. Zo kunnen we zij-instromers aantrekken in de bouw.”

UHasselt wapent bouwprofesional voor de toekomst

Ook UHasselt wenst haar expertise samen met Confederatie Bouw Limburg en Hogeschool PXL te delen met de (Limburgse) bouwprofessionals. Als regionaal verankerde universiteit is dit de manier om haar doelstelling om een Civic Universiteit te zijn in de praktijk te brengen. Prof. dr. Luc De Schepper licht toe: “Zowel vanuit de opleidingen bouwkunde, architectuur, economie en rechten als vanuit het praktijkgericht onderzoek kunnen we expertise aanreiken om de bouwprofessionals beter te wapenen voor de toekomst. Denken we hier maar aan de expertise rond bijvoorbeeld stabiliteit, aansprakelijkheid, maar ook aan de ontwikkeling van het nieuwe applicatiecentrum beton.”

Meer info?

CHRIS SLAETS, directeur Confederatie Bouw Limburg | 0495/16.32.10 | chris.slaets@confederatiebouw.be
 
ERIC GIELEN, coördinator Levenslang Leren Hogeschool PXL | 0489/23.15.95 | eric.gielen@pxl.be
ADRIEN BUTENEERS, onderzoekshoofd Expertisecentrum PXL Bouw en Energie | 0476/92.85.81 | adrien.buteneers@pxl.be
 
STEFAN COENEN, Directeur School Of Expert Education UHasselt | 0472/33.72.19  | stefan.coenen@uhasselt.be

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

mei

z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31