Confederatie Bouw Limburg lanceert uniek boek over Lean bouwen, een musthave voor elke bouwprofessional

Confederatie Bouw Limburg lanceert uniek boek over Lean bouwen, een musthave voor elke bouwprofessional

Op woensdag 7 november lanceert Confederatie Bouw Limburg het boek “Lean bouwen, een leidraad van Lean principes voor de bouwsector”. Chris Slaets, directeur Confederatie Bouw Limburg: “Dit is de eerste Vlaamse publicatie over Lean in de bouw met praktijkvoorbeelden van bij ons én concrete tips en tricks, een boek waar we zelf heel trots op zijn.” Een absolute musthave voor elke bouwprofessional, wie wil er nu niet met minder frustraties en minder fouten sneller en kwalitatiever werk opleveren?

Confederatie Bouw Limburg biedt het boek in eerste druk gratis aan, gratis af te halen in de Bouwcampus of tegen verzendkosten worden opgestuurd tot de voorraad strekt. Aanvragen kan via Goele Kerckhofs goele.kerckhofs@confederatiebouw.be of  bel even op 011 30 10 33.

“Het is belangrijk dat de bouwondernemers inspelen op onze veranderende economie.”, zegt ook Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport: “Het tempo van verandering ligt veel hoger dan in het verleden het geval is. Ook in de bouw. Stilstaan is geen optie. We moeten voorlopen, durven het verschil blijven maken. Het is knap te zien hoe Transformatie Bouw Limburg 2.0 met de steun van Vlaanderen het vertrouwen van Limburgse bouwbedrijven een boost heeft gegeven. Maar vooral hoe bouwondernemers stap voor stap van kleine verbeteringen tot grote koerswijzigingen hun onderneming duurzaam hebben gemaakt.”

 

"In dit verhaal zijn er alleen maar winnaars"

Lean is de sleutel achter het onbetwiste succes van Toyota en vele andere bedrij­ven. Het is een manier van werken die al in heel veel sectoren wordt toegepast én zijn vruchten heeft afgeworpen. Ook binnen de bouwsector blijken de eenvoudige principes uitstekend toepasbaar. Maar eerlijk, nog maar een paar jaren geleden leek dit in Vlaanderen helemaal niet evident. Confe­deratie Bouw Limburg maakte zich met Transformatie Bouw Limburg 2.0 sterk voor de implementatie van de Lean-filosofie en werkwijzen in de bouwsector omdat elk bouwbedrijf gebaat is met deze mindset: een duurzame onderneming met aandacht voor de klant én minimale verspilling.

"Duurzaam bouwen & teamwerk."

Aangezien het aantal praktijkvoorbeelden in de Vlaamse bouwsector destijds minimaal was en bouwondernemers graag eerst zien en dan geloven, is Confederatie Bouw Limburg Bouw Limburg in samenwerking met Cevora in 2015 gestart met een piloottraject met 8 Limburgse bouwbedrijven Democo nv, Bouwbedrijf Dethier nv, nv Bouwonderne­ming Haex, Houben nv, Willemen Construct, Mathieu Gijbels nv, Van de Kreeke Wegen­bouw nv en Vanderstraeten nv. Zij hebben elk in een eigen bouwproject de principes van LeaRn toegepast.

"Niet stenen, maar gemotiveerde mensen maken het verschil."

“Met het parcours van deze acht bedrijven willen we elke bouwprofessional inspireren om aan de slag te gaan met Lean. Dit boek bundelt deze verhalen met heel wat Lean-technieken en tips & tricks – praktisch en pragmatisch. Noem het een eerste hulp bij de Lean-implementatie.”, zegt Michel Vanderstraeten, voorzitter Lean van Transformatie Bouw Limburg. “De bedrijven hebben het traject op hun eigen manier beleefd en ingevuld. Ons verhaal is ook niet uniek, ondertussen worden de Lean-methodieken in heel wat Limburgse en Vlaamse bouwbedrijven ingezet. De ervaring leert dat het geen gemakkelijk parcours is, maar wel een grote meerwaarde betekent voor het project, de medewerkers, het bedrijf en alle betrokken partners. Wij willen hier ook mee aantonen dat Lean ook niet altijd moeilijk hoeft te zijn.”

"Elke dag nog beter samenwerken."

Dankzij Lean leverden we 3 maanden sneller op dan gepland. _ Bouwbedrijf Dethier

Nooit was er zoveel volk op hetzelfde moment aan het werk op de werf én was tegelijk de chaos zo ver weg.  _ Democo

De dagelijkse bespreking met alle ploegbazen neemt slechts 15 minuten in beslag en zorgt nadien voor een enorme tijdsbesparing. _  Haex

Als je zelfs de meest hardnekkige tegenstanders meekrijgt in het Lean-verhaal, dan weet je dat het écht werkt. _ Houben

De perfect geoliede samenwerking is toch wel zeer opvallend bij Lean. _ Willemen Construct

Lean is een grote hulp om meerwaarde te creëren en klanten van bij de start nog beter te begrijpen. _ Mathieu Gijbels

Lean-methodieken creëren een groter betrokkenheid en laten mensen beter met elkaar samenwerken _ van de Kreeke

"Leren en blijven verbeteren."

De ervaring leert ons dat de eerste stap richting Lean de moeilijkste is. “Vandaar dat Confederatie Bouw Limburg de focus legt om samen met de bedrijven op pad te gaan, stap voor stap. Omdat opleiding en kennisoverdracht een cruciale rol spelen bij het introduceren van innovatie, organiseren we heel wat Lean-activiteiten, netwerkmomenten en opleidingen.”, verduidelijkt Chris Slaets, Confederatie Bouw Limburg.

"Leren uit ervaring én leren van elkaar."

Het boek Lean bouwen is een initiatief dat kadert in Transformatie Bouw Limburg 2.0 met de steun van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, EFRO en provincie Limburg.

Mede door deze steun biedt Confederatie Bouw Limburg het boek in eerste druk gratis aan, gratis af te halen in de Bouwcampus of tegen verzendkosten worden opgestuurd tot de voorraad strekt​ . Aanvragen kan via Goele Kerckhofs goele.kerckhofs@confederatiebouw.be of 011 30 10 33.

 

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

augustus

z m d w d v z
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31