Hoe plan ik een succesvolle overdracht van mijn bedrijf?

Hoe plan ik een succesvolle overdracht van mijn bedrijf?

ONTVANGST OM 8u30, START OM 9u00 & EINDE VOORZIEN OM 11u00

Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht. 

Nogal wat eigenaar-ondernemers denken dat ze het eeuwige leven hebben. Wanneer ze dan (plots) overlijden, blijkt er in veel gevallen geen toekomstplan te zijn voor het bedrijf. Als pater/mater familias houdt u graag zo lang mogelijk alle opties tot overdracht open. Er is immers altijd wel wat anders te doen, het komt niet goed uit om er nu grondig over na te denken en sowieso is er nog tijd genoeg om de oefening te maken. De hoop dat in de toekomst alles vanzelf in de plooien valt, is echter ronduit naïef.

Tijdens drie interactieve sessies gebruiken wij als rode draad het verhaal van een bouwondernemer (58 jaar) met zijn kinderen en schoonkinderen. Bij aanvang van de overdracht was er in deze familie erg veel onduidelijkheid en verwarring over hoe het verder moest. Maar met een gestructureerde aanpak hebben zij de puzzelstukken in elkaar doen passen door tijdig verstandige keuzes te maken voor bedrijf en familie.

TIP: het is een echte meerwaarde als u geïnteresseerde (schoon)familieleden kan meebrengen.

 

SESSIE 1: verstandige keuzes maken tijdens de aanloop naar de generatiewissel

Elke ondernemende familie moet ooit kiezen uit een van deze drie mogelijkheden:

  1. Complexiteit managen: Het bedrijf overlaten aan alle kinderen.
  2. Complexiteit verminderen: Het bedrijf aan een beperkt aantal kinderen doorgeven of het bedrijf opsplitsen.
  3. Complexiteit weghalen: Het bedrijf verkopen aan derden.

Dat zorgt vaak voor uitstelgedrag met soms familiaal crisismanagement tot gevolg

Families worden onvermijdelijk geconfronteerd met tegenstrijdige opvattingen en stress in de aanloop naar de generatiewissel. Het is dan ook niet altijd vanzelfsprekend om familie en bedrijf in deze periode op elkaar af te stemmen.

In deze sessie reiken wij handvaten aan hoe je het “familiale voortraject” kunt organiseren. Dit aan de hand van een bevattelijk masterplan voor bedrijf, familie en vermogen. 

Spreker: Guy Jans.

Guy is manager voor Deloitte Private binnen het team van Family Governance. Hij staat ondernemende families bij die op een gestructureerde manier met de continuïteit van hun bedrijf willen omgaan. Guy focust op duurzame familiale afspraken en een gefaseerde aanpak van de generatiewissel.

 

SESSIE 2: Hoe zorg je dat de overname haalbaar blijft voor iedereen?

De ‘Family Buy Out’ als oplossing voor de financiële haalbaarheid van de familiale overdracht. Case uit de praktijk.

Als het gewenste overnamescenario duidelijk is, komen vaak volgende vragen naar boven:

  1. Wat is een realistische en eerlijke prijs voor de onderneming, zonder iemand te benadelen en/of te hoge risico’s te nemen?
  2. Wat is de beste overnamestructuur en wat zijn de voordelen van een buy-out structuur?
  3. Hoe kan deze transactie gefinancierd worden? Is het financieel haalbaar?

We lichten een buy-out structuur toe aan de hand van ons praktijkvoorbeeld. Deze structuur is nog weinig bekend, maar wint aan populariteit omwille van de geleidelijkheid van de overname/uitstap. De verkoper kan reeds een (groot) gedeelte van de waarde veiligstellen en toch gedeeltelijk mee genieten van toekomstige rendementen. De koper kan geleidelijk instappen en heeft minder onzekerheid en financieringsnoden. Het gezamenlijk traject heeft een aantal niet te onderschatten voordelen voor beide partijen.

Spreker: Jo Vanderstegen.

Jo is manager voor Deloitte Private binnen de afdeling M&A (Mergers & Acquisitions) & Finance. Vanuit zijn functie assisteert hij bedrijven bij fusies, overnames en financieringen op maat van familiale ondernemingen & KMO’s.

 

SESSIE 3: De toekomst juridisch veiligstellen.

Samen ondernemen betekent ook goede afspraken maken over de werking (bestuur) en vermogen (aandelen) van de onderneming. Goede statuten en een aandeelhoudersovereenkomst zijn noodzakelijk. Aandeelhouders wensen immers op zeker moment uit te stappen of te verkopen.  Of erger, aandeelhouders kunnen plots overlijden of wensen in het kader van hun fiscale successieplanning alvast aandelen over te dragen aan hun kinderen.

Hoe wordt dit het best geregeld naar de medeaandeelhouder, de samenlevende partner en de kinderen.

Naast praktische tips over een goede aandeelhoudersafspraken, zal ook interactief gewezen worden op elke valkuilen en misopvattingen m.b.t. overdracht van aandelen, erfrecht en erfbelasting.

Spreker: Patrick Dierick.

Patrick is partner bij Deloitte Private, Tax & Legal Services en stuurt mee het kantoor in Hasselt aan. De voorbije jaren stond hij diverse families bij in reorganisaties van vennootschappen en de overdracht van familiebedrijven. Dankzij zijn lange ervaring heeft hij als specialist in familiaal vermogensrecht, erfrecht en vennootschapsrecht, een brede kijk op reorganisaties waarbij de fiscale en menselijke aspecten ook aan bod komen.

 

Deze sessies komen tot stand dankzij structurele partner:

structurele partner Deloitte Private

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

augustus

z m d w d v z
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31