WEEK 1 Hoe inzetten op een digitale aanpak? 

De digitalisering is een wereldwijd fenomeen en komt onvermijdelijk op ons af, ook in de bouw. Vroeg of laat ga je als bouwbedrijf op de digitale kar moeten springen. Zeg vaarwel tegen oude, tijdrovende werkwijzen en maak plaats voor efficiëntiewinsten, automatiseringen en nieuwe technologieën. Denk aan papierloos werken, efficiënter maken van werkprocessen, bewuster databeheer, online klantenbeheer, verkoop en facturatie, een eigen website en sociale media en gebruik maken van nieuwe technologieën en toepassingen … Wees je concullega’s een stap voor en wees er zeker van: ook je partners en klanten verwachten een digitale aanpak.

Zo begin je er aan! Check hier onze tips en het stappenplan!

 

WEEK 2 Digitaliseren doe je zo! BIM?

Ben jij al mee met BIM? Ben jij al een BIMmer?

Ben jij al klaar voor de toekomst? Of word je net overrompeld met innovatie. Wij maken je graag wegwijs en helpen jou stap per stap jou klaar te maken voor de toekomst.

BIM?

Wat is nu BIM? Oftewel Building Information Modeling? Wij maken je graag wegwijs.
definitie uit ons Digitaliseringswoordenboek Manier van (samen)werken in de bouwsector waarbij met behulp van digitale technologie (o.a. bouwinformatiemodellen) informatie gestructureerd beschreven, beheerd en uitgewisseld wordt tijdens de volledige levenscyclus van een project (van programmafase tot exploitatiefase). Bij BIM staan samenwerking en informatie-uitwisseling centraal met als basis een digitaal model, een virtuele representatie van een bouwwerk die geometrische weergaven en diverse andere informatie integreert.

Zo begin je er aan! Check hier onze tips!

 

WEEK 3 Drones in de bouw

Drones in de bouw, van hype naar hulpmiddel.
De mogelijkheden voor de bouwsector zijn enorm!

inspectie
werftoezicht
mapping
opmetingen
monitoring
...

Zo begin je er aan!

 

WEEK 4 AR - Augmented Reality

Augmented Reality (AR) kent een sterke groei en wordt steeds vaker toegepast binnen bedrijven. Ook voor de bouwsector kunnen nieuwe informatietechnologieën heel wat betekenen. Ze kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van gebouwen, bij het samenwerken op afstand, maar ook bij het opleiden van medewerkers en bij het bezoeken van unieke locaties of woningen… Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos.

Confederatie Bouw Limburg stelt vandaag 3 innovatieve maar toch makkelijk implementeerbare AR-toepassingen voor, die de meerwaarde van AR voor de bouwsector onderbouwen. Deze app is een AR hoogstandje en verbetert de bezoekerservaring van de Bouwcampus. De bedoeling hiervan is bouwbedrijven de meerwaarde te laten ervaren en hen te overtuigen dergelijke toepassingen te adopteren om zo stappen te zetten in de digitale transitie.

Augmented Reality, oftewel toegevoegde realiteit, is een live beeld van de werkelijkheid waaraan door computer gegenereerde beelden of informatie worden toegevoegd. De technologie slaat een brug tussen de echte en digitale wereld en kan zo de gebruiker als het ware begeleiden in zijn dagelijkse (professionele) leven. In tegenstelling tot Virtual Reality sluit Augmented Reality je niet af van de omgeving. Via een smartphone, tablet of een speciale bril wordt een extra digitale laag met informatie toegevoegd aan de bestaande omgeving. Door de  innovatieve verschuiving naar een meer technische en digitale aanpak kunnen AR-toepassingen ook interessant zijn voor de bouw. Met het project Building Experience +++ wordt een one-stop-digitale bouwshop in de Bouwcampus gemaakt, die de digitale tools voor de bouwsector demonstreert en de beleving van Virtual- en Augmented Reality tools faciliteert.

 

 

Navigeren, bouwinformatie en werkinstructies

Confederatie Bouw Limburg focust met Transformatie Bouw Limburg al een aantal jaren op de transformatie van de sector. De bouw wordt overspoeld door nieuwe technologische ontwikkelingen, de veranderingen in de bouwsector gaan razendsnel. Het lijkt steeds moeilijker om mee op te stappen op deze sneltrein, en de drempel om ook de eerste stappen te nemen richting digitalisering verhoogt.

Onze AR tool moet de laagdrempeligheid van verschillende AR-componenten en het gebruiksgemak ervan illustreren. Voor de demonstratie werd de tool afgestemd op de Bouwcampus maar de toepassing is uiteraard uitrolbaar naar andere bouwpraktijken. De nieuwe toepassing bevat indoor wayfinding, een X-ray om het BIM-model te zien en praktische instructies met een virtuele assistent:

Digitaliseren doe je zo

NAVIGEREN

In het gebouw de weg vinden naar de juiste zaal is niet altijd evident. Niet in de Bouwcampus maar ook niet als je ergens voor de eerste keer een technische handeling moet uitvoeren. De app helpt bezoekers de weg te vinden in het gebouw zelf, ‘indoor wayfinding’ zoals dat in de AR terminologie heet. De camera van de smartphone gidst de bezoeker met heel duidelijke pijlen naar de juiste zaal.

Digitaliseren doe je zo

BOUWINFORMATIE

Building Information Modelling (BIM) biedt voor alle stakeholders in de bouw een enorme toegevoegde waarde en is ook een perfect startpunt voor andere digitale toepassingen. Als je BIM dan ook nog eens koppelt aan AR, creëert het nog meer opportuniteiten, zowel voor de gebouwbeheerder als voor alle gebruikers van het gebouw.             
Om het BIM-model van de Bouwcampus te zien, scan je met je camera over een muur. Je krijgt dan als het ware een X-ray, mét zicht op alle sanitair en ventilatieleidingen.

Een leuk hebbeding om bij een technische handeling onmiddellijk de juiste leiding terug te vinden.

Digitaliseren doe je zo

WERKINSTRUCTIES

Augmented Reality (AR) maakt communiceren en virtuele instructies geven erg makkelijk. Een virtuele laag met stap voor stap een ‘digitale post it’. Aan de hand van een zeer eenvoudig voorbeeld “een waterlek dichten” kan je in de Bouwcampus elke leek – zelfs je schoonmoeder - stap voor stap instructies meegeven, en leren een waterlek te dichten.

Digitaliseren doe je zo

Met 3 concrete praktische toepassingen als voorbeeld Confederatie Bouw Limburg gidst de bouw graag richting Augmented Reality. De komst van BIM maakt dat de bouwbedrijven ook de boot van AR niet mogen missen. Starten met experimenteren is de boodschap!

Voor het ontwikkelen van de apps, de demonstratie ervan en de verdere verspreiding binnen de Limburgse bouwsector wordt 252.000 euro voorzien. De provincie Limburg legt hier via SALK 150.000 euro voor op tafel.

Deze nieuwe tool zal met zijn verschillende AR-componenten de laagdrempeligheid en eenvoud van Augmented Reality tentoonstellen.

Download de app Bouwcampus AR in GooglePlay*!
  1. Download de app Bouwcampus AR in je GooglePlay*
  2. Kom binnen in de Bouwcampus en open de app
  3. De app vraagt om je camera aan te zetten, natuurlijk ga je hiermee akkoord.
  4. Ga op zoek naar een gek symbool, wij noemen dit ‘de marker’, zodat je smartphone exact weet waar je je bevindt in het gebouw.
  5. Scan de marker en je zal zien dat het systeem je 3 opties geeft: navigeren, bouwinformatie of werkinstructies
  6. Ben je op zoek naar een zaal (Ja, we gebruiken gekke namen voor onze zalen), kies dan voor de indoor wayfinding. Virtuele groene pijlen tonen je real time – in het gebouw zelf! – je weg van punt A naar punt B.
  7. Ben je benieuwd naar hoe een BIM-model er uitziet? Of moet er iets gebeuren aan een van de sanitaire of ventilatieleiding? Scan dan even met je camera over de muur en als het ware via een X-ray zie je de warm- en koudwaterleidingen en ventilatieschachten zitten.
  8. Help! Een waterlek in de Bouwcampus! Spoort het lek op. Het is via AR nog nooit zo gemakkelijk geweest om het te dichten.
  9. Feedback is altijd welkom!
  10. Laat weten wat je van de toepassingen vond, en meld je aan onze balie en maak kans op een leuke verrassing!
* binnenkort beschikbaar in de Applestore

Digitale bouwbeleving én kennisdeling

De bouwsector is van groot belang voor de Limburgse economie. Verhoudingsgewijs telt Limburg meer omzet, werkgevers en werknemers in de bouw dan de andere Vlaamse provincies. Concreet telt Limburg meer dan 10.000 bouwbedrijven. 92 % van deze bedrijven telt minder dan 20 werknemers. Het is belangrijk dat niet alleen de grote spelers maar ook de talrijke kmo’s ondersteund worden in innovatieve bouwtechnieken en de digitale (r)evolutie”. Met Building Experience +++ zet Confederatie Bouw Limburg, met de steun van de dienst Economie van de Provincie Limburg, in op digitale bouwbeleving én kennisdeling naar de bouwsector en het onderwijs. Via experiencedays en demomomenten kunnen bouwprofessionals de mogelijkheden en vooral de toegevoegde waarde van digitale tools binnen de bouw ervaren en trachten we hen te overtuigen om er stapsgewijs mee aan de slag te gaan. Omdat verre verplaatsingen en tijdsintensieve trajecten voor kleinere bedrijven niet haalbaar zijn, kan een provinciale demo-hub inzake Virtual- en Augmented Reality een passende oplossing bieden om de digitale transitie en tools te introduceren bij kleinere kmo’s, actief in de bouwsector.

 

Of hoe het leven van dé technieker van de toekomst net iets makkelijker zal zijn dankzij AR

Auteur: In The Pocket i.s.m. Confederatie Bouw Limburg

‘Jongens, kan iemand een technieker bellen? Een van onze machines is stuk gegaan’, is een vraag die niemand graag stelt. Toch weerklinkt hij dagelijks in honderden bedrijven, wanneer liften, verwarming of elektriciteitskabels het begeven. Problemen zijn nooit leuk en deze moeten ook altijd onmiddellijk opgelost worden. Slimme bouwbedrijven en leveranciers spelen hierop in door preventieve metingen en herstellingen uit te voeren, maar vaak botsen ze op hetzelfde probleem. Ze vinden onvoldoende personeel om die reparaties deftig uit te voeren, of verliezen kostbare tijd met zaken die vermeden kunnen worden.

Bouwbedrijven moeten echter niet wanhopen, de nieuwe toepassingen van augmented reality bieden oplossingen die zowel voor de techniekers als voor de klanten een enorme meerwaarde kunnen bieden. Je hebt er ook geen dure AR-brillen voor nodig, met een smartphone of tablet op zak, kom je ook al heel ver.

Hoe zou technieker Stef, die nog maar net in dienst is bij het bouwbedrijf, in de toekomst kunnen werken?

 

10.35: Stef komt toe op het industrieterrein

Je weg vinden op een onbekend industrieterrein is doorgaans ingewikkelder dan het

oplossen van de gemiddelde sudoku. Je zou daarvoor op Google Maps kunnen vertrouwen,

al is de kans groot dat je ieder steegje drie keer in moet rijden omdat de markering niet exact

weet op welke plek je staat.

Via een “outdoor wayfinding”-applicatie die gebruik maakt van augmented reality wordt het al

een pak eenvoudiger om je weg te vinden en te navigeren. Vooral als er daarbij contextueel relevante informatie over de site voorzien is, wordt het een stuk makkelijker om naar ‘blok C’ of ‘bedrijf X’ te rijden.

 

10:47: Stef gaat naar binnen in het bedrijf

Ook in een gebouw – “indoor” - kan gebruik worden gemaakt van die wayfinding. Eens je positie ten opzichte van je omgeving bepaald is, word je foutloos van A naar B geloodst. Opnieuw is de camera van je smartphone jouw gids.

 

10:53 Stef moet op zoek naar een specifieke leiding

Sommige toestellen kun je als technieker al iets vlotter herstellen dan andere, omdat

je meteen ziet wat er stuk is. In andere gevallen moet je misschien een kabel of leiding

vervangen waarvan je niet eens weet hoe die door het gebouw loopt.

Digitalisering is in opmars in de Vlaamse bouwsector. We zullen meer en meer virtuele modellen van de gebouwen hebben. Zo wordt alle digitale informatie zoals structuren, materialen, leidingen, technieken … netjes bewaard in een Bouwwerkinformatiemodel (BIM). Augmented Reality laat toe om deze informatie op te roepen via de lens van je smartphone. Op die manier wordt het voortaan dus mogelijk om in augmented reality ‘achter wanden of door de vloer’ te kijken. De technieker van de toekomst heeft bijgevolg augmented superpowers die het een pak eenvoudiger maken om na te gaan waar een bepaalde kabel ligt.

 

11:07 Stef herstelt het toestel

Wanneer Stef niet weet hoe een specifiek toestel hersteld moet worden, is

het mogelijk om dankzij objectherkenning duidelijke instructies stap voor stap weer te geven. Hoe dan? Simpel! Hij houdt een camera voor het toestel, waarna meteen getoond wordt wat Stef moet doen om het toestel te herstellen. Door deze technologie met machine learning te combineren, zou bijvoorbeeld ook herkend kunnen worden of de gebruikte tools wel de juiste zijn.

Weet Stef het echt niet meer? Dan kan hij vanop afstand de hulp inroepen van een collega. Dit kan je nog het best vergelijken met Skype, maar waarbij een meer

ervaren collega je door je klus gidst.

Alle uitgevoerde handelingen worden bijgehouden in een logboek, krijgen collega-installateurs en techniekers een goed zicht op de herstellingen die gebeurd zijn. Resultaat? Er wordt een pak efficiënter gewerkt, extra kosten worden vermeden en er worden misschien zelfs nieuwe service modellen aangeboord. Zo kan je klanten bijvoorbeeld de optie geven om zelf in te staan voor het periodieke onderhoud, waarbij een AR-interface hen door de procedure gidst. Ook tweede lijn support kan voortaan vanop afstand georganiseerd worden.

 

 

Digitaliseren doe je zo

Terug naar overzicht

Kalender

Bekijk onze kalender en blijf op de hoogte van interessante evenementen en opleidingen. 

juni

z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30